Siirry pääsisältöön

Joogalajit: Hathajooga





ERILAISISTA JOOGALAJEISTA 

Tarkastelussa Hathajooga


Hathajooga on yleisnimitys niin sanotulle perinteiselle tai klassiselle kahdeksan osaiseen jooganfilosofiaan perustuvalle joogalle. Se on liikkeestä toiseen tietyssä järjestyksessä etenevä asanaharjoitus eli fyysisen kehon harjoitus. Useat eri joogasuuntaukset ja tulkinnat ovat tehneet erilaisia sovelluksia hathajoogasta.

Sanmayassa hathajoogapohjaisia tunteja ovat tiistain hathajooga, keskiviikkoaamun lempeä hatha ja keskiviikkoillan zenhatha sekä vaihtuvin viikoin torstai- ja lauantaiaamun tunnit.

Hathajooga perustuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen. Se on menetelmä, joka vaikuttaa kehoon ja mieleen. Tarkoitus on löytää hengityksen, mielen ja liikkeen synkronia, jonka seurauksena syntyy sisäinen ja ulkoinen tasapaino.

Vuorokauden aika ja opettaja vaikuttavat tunnin sisältöön ja rytmitykseen. Meidän hathajoogatunneilla jokaisella opettajalla on eri joogaopettajakoulutus ja lähestymistapa, joten eri opettajien hathajoogatunnit ovat erilaisia.


Hathajooga on erittäin toimiva menetelmä tuki- ja liikuntaelimistön huollossa. Harjoitus tukee selän terveyttä ja lisää kehon liikkuvuutta ja vahvuutta. Hathajooga tapahtuu hengityksen luonnollisessa virrassa tai hengityksen tahdissa, joten se opettaa löytämään luonnollisen syvän hengityksen ja parantaa näin myös kehon hapetusta. 

Hathajooga lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia, tuo rauhaa ja tasapainoa elämään. Mieli tyyntyy. Aamuisin harjoitus herättää lempeästi kehoa, lisää aineenvaihduntaa ja energisoi. Iltaan painottuvat harjoitukset auttavat palautumaan päivästä, päästämään irti mielessä pyörivistä ajatuksista ja rentouttavat kehoa tukien hyvää unta. Hathajooga on erinomainen tuki ylirasituksesta ja stressistä toipuvalle. Se soveltuu useinmiten hyvin myös raskaana oleville sekä muille erityisryhmille.



”Jooga on antanut minut takaisin minulle. Joogan avulla aloin hahmottamaan kehoani, hengitystäni ja kaikkea sitä upeaa, mitä kehostani löytyy. Se on tuonut tyyneyttä, uudenlaista keskittymiskykyä sekä erilaista suhtautumista asioihin. Haluan että kehoni voi hyvin ja minä voin hyvin kehossani. Olen oppinut kuuntelemaan kehon viestejä ja sitä, minkä tyylistä harjoitusta kehoni tarvitsee, toisinaan se voi olla hyvinkin dynaamista, toisinaan restoratiivista ja joskus riittää meditointi. Joogan avulla olen oppinut armollisuutta itseäni ja kehoani kohtaan.”

”Jooga on opettanut minulle kehoni kuuntelemista. Minulle kehon kuunteleminen tarkoittaa sitä, että en tee mitään, mikä ei tunnu "oikealta" tai siitä on mahdollisesti jopa haittaa minulle. Esimerkiksi ennen otin töissä hoitaakseni jonkun projektin, vaikka jo lupausvaiheessa tuntui siltä, etten ehkä selviydy siitä tai sen hoitaminen aiheuttaa kohtuuttomasti stressiä. Nykyään en enää tee niin. Keho on viisas, se kertoo mikä on hyväksi ja mikä ei. Jos jokin ruoka-aine ei sovi minulle, keho kertoo sen etovalla hajulla. Sama pätee ihmisiin ja ihmissuhteisiin, ellei minun ole hyvä olla jonkun ihmisen lähellä ja joudun esittämään jotain mitä en ole tullakseni hyväksytyksi, keho viestii siitä epämiellyttävillä tuntemuksilla. Jos kehossa on epämiellyttäviä tuntemuksia, niin silloin se asia ei ole minun juttuni. Sen jooga on opettanut minulle kehoni kautta. Luotan myös intuitioon ja se on tehostunut joogaamisen lisääntyessä.”



MITEN LÖYTÄÄ ITSELLE PARAS JOOGATYYLI?-


Saamme paljon kyselyjä siitä, millainen joogalaji olisi itselle paras. Usein vastaamme, että kokeilemalla löytyy parhaiten itselle sopiva joogatyyli mutta vastaus voisi olla myös enemmän. Tässä kirjoitussarjassa esitellään Sanmayassa opetettavat joogatyylit niin, että erilaiset suuntaukset avautuvat paremmin myös sinulle ja voit löytää laajasta tarjonnastamme itseäsi eniten puhuttelevat lähestymistavat. 

Sanmayassa opetetaan astangaa, hathajoogaa, kundaliinijoogaa, yinjoogaa, vinyasa flow-tunteja ja pilatesjoogaa.


Kaikilla näillä joogasuuntauksilla on omat ominaispiirteensä ja lisäksi ohjaaja välittää ohjauksessaan aina omaa kokemustaan ja tulkintaansa opettamastaan suuntauksesta. Sanmayan opettajilla on myös laajasti eri koulutuksia hyvin laajasta joogakoulutusten kentästä.


Lisätiedot ja aikataulut www.sanmaya.fi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolme myyttiä joogasta

🧡  JOOGA ON KANKEILLE PINNALLISESTI HENGITTÄVILLE LEVOTTOMILLE MIELILLE 🧡 1. Jooga ei sovellu kankeille Täysin väärin! Mitä kankeampi, sen parempi! Jooga avaa kehoa, lisää energian virtausta ja soveltuu sen vuoksi ERINOMAISESTI juuri kankeille! Erityisesti yin-jooga, joka avaa kehoa staattisissa asennoissa sekä perinteinen hathajooga, Sanmayan tiistain ja keskiviikon hathatunnit soveltuvat todella hyvin juuri kankeille!! Itse asiassa on niin, että yliliikkuvuus on riski harjoituksessa, rajattomuus ei kaipaa lisää joustavuutta, vaan rajoja ja voimaa. Yliliikkuvuuden kanssa tulee herkemmin vahinkoa. Jos olet yliliikkuva, ole varovainen ja tee vähemmän kuin raajat joustaisivat! 2. En pysty joogata kun mieli on niin levoton Kaikkien mieli on levoton! Mitä levottomampi mieli, mitä aktiivisempi keho, sen enemmän joogasta hyödyt! Haasta itseäsi pysähtymään tai aloita aktiivisista ja vahvoista joogamuodoista, joissa "ei vain makoilla" vaan joissa käytetään j

Miksi vahvistava jooga tekee hyvää selälle, päälle ja jaloille?!

Vahvistava jooga apuna kehon fyysisiin haasteisiin Päätä särkee? Hartiat ja selkä huutaa ja takareidet ovat tukossa? On tyypillistä, että odotamme fyysisten oireiden ilmaantumista kehoon ennen kuin alamme hoitamaan sitä. Emme aina osaa pitää huolta kehostamme silloin kun kaikki tuntuu olevan hyvin. Fyysiset oireet kuten kehon jäykkyys, heikkous ja erilaiset kiputilat saavat jossain vaiheessa heräämään - voisiko tilanne olla toisin? Olisiko aika ottaa asia omiin käsiin? Jooga kuulostaa jonkun korvaan liian mystiseltä ja toiselle liian tylsältä ja hitaalta. Kolmas ajattelee joogan olevan itsensä ulottumattomissa; ”joogaan voivat mennä vain laihat, notkeat ja lahjakkaat.” Onneksi jooga on trendin lailla noussut suuremman yleisön tietoisuuteen ja moni lähteekin kokeilemaan joogaa toiveissa saada kehon oireet hallintaan. Kaikki jooga on hyvästä ja jokaiselle löytyy se oma tyyli. Eri tyylien kokeilu ja sekoitus voi tuoda paljon hyvää, kun oppii sekä rentoutumaan että h

3 SYYTÄ HARJOITTAA JOOGAA STRESSAANTUNEENA

3 syytä miksi jooga on stressaantuneelle sopivin harrastus! Stressaantuneena keho on ylivirittäytyneessä tilassa. Stressihormonipitoisuudet eli adrenaliini ja kortisolitasot ovat korkealla ja kehossa on jatkuva valmiustila. Mieli on kuormittunut ja ajatukset pyörivät kehää tai jumittavat jossain stressipiikin aktivoivassa asiassa. On vaikea pysähtyä, levätä ja rentoutua. Keho ei yksinkertaisesti osaa eikä mieli pysty löysäämään. Miksi jooga soveltuu erityisen hyvin tälläisessä kohdassa elämää? 1. Joogassa tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia Jooga on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä, jossa kehoa käytetään mielen rauhoittamiseen ja sisäisen tasapainon kehittymiseen. Joogassa viivytään tietyissä asennoissa ja annetaan kehon hellittää. Luodaan kehoon olosuhteet, jossa se asteittain helittää ja rentotutuu yhä syvemmin. Aluksi on tavallista, että mieli harraa vastaan, se kulkee omia polkujaan työpaikan ja Prisman kassajonon välillä. Mieli ei halua löysätä, koska se