Siirry pääsisältöön

Joogalajit: Kundaliinijooga




ERILAISISTA JOOGALAJEISTA 

Tarkastelussa Kundaliinijooga


Kundaliinijooga perustuu intialalaisen opettajan Yogi Bhajanin opetuksiin. Yogi Bhajan alkoi opettamaan Yhdysvalloissa kundaliinijoogaa 60-luvulla. Kundaliinijooga oli alkujaan Intiassa vain kastijärjestelmän ylemmille ihmisille tarkoitettu joogamuoto. Yogi Bhajanin oppilaat dokumentoivat mestarinsa opetuksia 60-luvulta alkaen hänen kuolemaansa saakka, ja näitä samoja opetuksia välitetään Sanmayan kundaliinitunneilla. 

Kundaliinijoogan tarkoitus on lisätä tietoisuutta. Se on voimakas joogan muoto, jossa käytetään yhden harjoituksen sisällä koko joogista teknologiaa eli äänen resitaatiota, lihaslukkoja, käsien asentoja ja hengitystekniikoita. Jostain näkökulmasta voisi sanoa, että joogan lajeista se on lyhin ja suorin tie valaistumiseen, jumaltietoisuuteen ja todellisen itsen kokemiseen.

Käytännössä se tarkoittaa omasta itsestä syvemmin tietoiseksi tulemista, kehotietoisuuden lisääntymistä ja omien rakenteiden näkemistä, itsetuntemuksen lisääntymistä. Kundaliinijooga vaikuttaa mentaalisella, emotionaalisella, psyykkisellä, fyysisellä ja energeettisellä tasolla. Kundaliinijooga saattaa olla toisinaan haastavaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sen tarkoitus on poistaa esteitä mielen ja todellisen itsen väliltä, että voisit kokea Todellisen Itsesi.


Yogi Bhajan

Kundaliinijoogassa suositellaan valkoiseen tai vaaleaan luonnonmateriaaliin pukeutumista sekä pään peittämistä huivilla tai pipolla, koska se on niin voimakas menetelmä. Viikkotunneille voit kuitenkin tulla hyvin juuri omanlaisissa vaatteissasi ilman pään peittämistä. Jos haluat, voit kokeilla vaaleata asua ja pään peittämistä mutta jos sillä ei ole sinun harjoituksellesi mitään merkitystä, älä väkisin tee sitä.


Kundaliinijooga haastaa tavalla, jota on vaikea sanoilla kuvailla. Sen voi vain kokea. Se kutsuu sinua katsomaan itseäsi totuuden silmin. Se paljastaa totuuden itsellesi, tuo sen silmiesi äärelle, jotta sinä voisit kasvaa. Se ei aina ole mukavaa. Se on haastavaa, tunteita nostavaa ja vapauttavaa. Kundaliinijooga perustuu idealle, että onnellisuus, eheys ja terveys ovat jokaisen ihmisen synnyinoikeus. Kaikilla on siihen mahdollisuus.


”Minä olen etsinyt joogasta sisäistä vapautumista, valaistumista ja sisäistä tyytyväisyyttä. Fyysinen hyvinvointi ja vahvuus eivät ole olleet kiinnostukseni kohde. Halusin tuntea itseni. Olin ihan tukossa, energia ei virrannut ja olin usein väsynyt, tympääntynyt ja tyytymätön. En oikein tiennyt mihin olisin suunnannut ja etsin vastausta henkisestä kirjallisuudesta ja harjoituksista. Halusin kehittyä henkisellä tiellä ja löytää todellisen itseni. Sen ihmisen joksi olen tänne syntynyt. Aluksi kundaliinijoogan erilainen rytmitys ärsytti mutta se kosketti minua jonnekin, minne muut joogaharjoitukset eivät olleet koskettaneet. Koin sisäistä vapautta, iloa ja onnellisuutta. Koin universumin sisälläni. Toisaalta harjoitus vei turhautumisen, voimattomuuden, vihan ja ärtymyksen äärelle. Ja samalla voiman, energian ja vahvuuden. Jotkut kundaliinijoogajutut tuntuvat joskus oudoilta mutta hengityksen, energian ja heräämisen kokemukset ovat mielestäni vertaa vailla!”



MITEN LÖYTÄÄ ITSELLE PARAS JOOGATYYLI?-


Saamme paljon kyselyjä siitä, millainen joogalaji olisi itselle paras. Usein vastaamme, että kokeilemalla löytyy parhaiten itselle sopiva joogatyyli mutta vastaus voisi olla myös enemmän. Tässä kirjoitussarjassa esitellään Sanmayassa opetettavat joogatyylit niin, että erilaiset suuntaukset avautuvat paremmin myös sinulle ja voit löytää laajasta tarjonnastamme itseäsi eniten puhuttelevat lähestymistavat. 

Sanmayassa opetetaan astangaa, hathajoogaa, kundaliinijoogaa, yinjoogaa, vinyasa flow-tunteja ja pilatesjoogaa. 

Kaikilla näillä joogasuuntauksilla on omat ominaispiirteensä ja lisäksi ohjaaja välittää ohjauksessaan aina omaa kokemustaan ja tulkintaansa opettamastaan suuntauksesta. Sanmayan opettajilla on myös laajasti eri koulutuksia hyvin laajasta joogakoulutusten kentästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolme myyttiä joogasta

🧡  JOOGA ON KANKEILLE PINNALLISESTI HENGITTÄVILLE LEVOTTOMILLE MIELILLE 🧡 1. Jooga ei sovellu kankeille Täysin väärin! Mitä kankeampi, sen parempi! Jooga avaa kehoa, lisää energian virtausta ja soveltuu sen vuoksi ERINOMAISESTI juuri kankeille! Erityisesti yin-jooga, joka avaa kehoa staattisissa asennoissa sekä perinteinen hathajooga, Sanmayan tiistain ja keskiviikon hathatunnit soveltuvat todella hyvin juuri kankeille!! Itse asiassa on niin, että yliliikkuvuus on riski harjoituksessa, rajattomuus ei kaipaa lisää joustavuutta, vaan rajoja ja voimaa. Yliliikkuvuuden kanssa tulee herkemmin vahinkoa. Jos olet yliliikkuva, ole varovainen ja tee vähemmän kuin raajat joustaisivat! 2. En pysty joogata kun mieli on niin levoton Kaikkien mieli on levoton! Mitä levottomampi mieli, mitä aktiivisempi keho, sen enemmän joogasta hyödyt! Haasta itseäsi pysähtymään tai aloita aktiivisista ja vahvoista joogamuodoista, joissa "ei vain makoilla" vaan joissa käytetään j

Miksi vahvistava jooga tekee hyvää selälle, päälle ja jaloille?!

Vahvistava jooga apuna kehon fyysisiin haasteisiin Päätä särkee? Hartiat ja selkä huutaa ja takareidet ovat tukossa? On tyypillistä, että odotamme fyysisten oireiden ilmaantumista kehoon ennen kuin alamme hoitamaan sitä. Emme aina osaa pitää huolta kehostamme silloin kun kaikki tuntuu olevan hyvin. Fyysiset oireet kuten kehon jäykkyys, heikkous ja erilaiset kiputilat saavat jossain vaiheessa heräämään - voisiko tilanne olla toisin? Olisiko aika ottaa asia omiin käsiin? Jooga kuulostaa jonkun korvaan liian mystiseltä ja toiselle liian tylsältä ja hitaalta. Kolmas ajattelee joogan olevan itsensä ulottumattomissa; ”joogaan voivat mennä vain laihat, notkeat ja lahjakkaat.” Onneksi jooga on trendin lailla noussut suuremman yleisön tietoisuuteen ja moni lähteekin kokeilemaan joogaa toiveissa saada kehon oireet hallintaan. Kaikki jooga on hyvästä ja jokaiselle löytyy se oma tyyli. Eri tyylien kokeilu ja sekoitus voi tuoda paljon hyvää, kun oppii sekä rentoutumaan että h

3 SYYTÄ HARJOITTAA JOOGAA STRESSAANTUNEENA

3 syytä miksi jooga on stressaantuneelle sopivin harrastus! Stressaantuneena keho on ylivirittäytyneessä tilassa. Stressihormonipitoisuudet eli adrenaliini ja kortisolitasot ovat korkealla ja kehossa on jatkuva valmiustila. Mieli on kuormittunut ja ajatukset pyörivät kehää tai jumittavat jossain stressipiikin aktivoivassa asiassa. On vaikea pysähtyä, levätä ja rentoutua. Keho ei yksinkertaisesti osaa eikä mieli pysty löysäämään. Miksi jooga soveltuu erityisen hyvin tälläisessä kohdassa elämää? 1. Joogassa tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia Jooga on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä, jossa kehoa käytetään mielen rauhoittamiseen ja sisäisen tasapainon kehittymiseen. Joogassa viivytään tietyissä asennoissa ja annetaan kehon hellittää. Luodaan kehoon olosuhteet, jossa se asteittain helittää ja rentotutuu yhä syvemmin. Aluksi on tavallista, että mieli harraa vastaan, se kulkee omia polkujaan työpaikan ja Prisman kassajonon välillä. Mieli ei halua löysätä, koska se