Siirry pääsisältöön

KUUSI JOOGISTA KEINOA VÄHENTÄÄ STRESSIÄ




JOOGASTA APUA STRESSIIN


Moni meistä ei osaa pysähtyä, vaikka haluaisi. Pää on täynnä ajatuksia ja tahti kova. Kaikenlaista pitäisi tehdä ja monessa olla mukana. Työn, perheen ja vapaa-ajan yhteensovittaminen ja sieltä itselle tilan löytäminen voi tuntua jopa mahdottomalta. Varsinkin naiset antavat itsestään kaiken lapsille, perheelle ja työlle. Ovat olemassa toisten ihmisten tarpeille.

Monesti pysähtyminen, tyhjyys ja hiljaisuus saattavat tuntua jopa ahdistavilta. Olemme niin kaukana itsestämme ettemme edes osaa olla pysähtyneessä hiljaisuudessa. On pakko mennä ja tehdä. Kadotamme itsemme tekemiseen emmekä enää itsekään huomaa, mitä oikeasti tarvitsemme. Kunnes elämä pysäytttää, tavalla tai toisella.

Moni meistä kaipaisi elämäänsä enemmän rentoutta, vapautta, tilaa ja aikaa. Sellaista stressitöntä ja leppoisaa eloa. Sellaista, jossa voi hengittää rauhassa ja nauraa! Mutta ei oikein tiedä miten. Ja sinne löytäminen voikin yksin olla vaikeaa ja monesti jopa mahdoton tehtävä. Siksi on hyödyllistä löytää menetelmiä stressin purkamiseen, rentoutumiseen ja palautumiseen. 


KUUSI JOOGISTA KEINOA STRESSIN HELPOTTAMISEEN



           1. MUISTA HENGITTÄÄ

Tule tietoiseksi siitä, että hengitys tapahtuu sinussa. Opettele hengittämään syviä, pitkiä hengityksiä, jotka kulkevat sisäänhengityksellä vatsanpohjasta ylös kylkiin, rintakehään ja solisluille saakka. Uloshengityksellä päästätä irti, hellität. Kokeile ottaa viisi syvää pitkää hengitystä! Älä kiirehdi.


2. OPI RENTOUTUMAAN TIEOISESTI

Löydä sinulle mahdollisimman mukava asento ja päästä keho rennoksi. Huomaa, mitkä kohdat ovat kireitä. Jännitä tietoisesti kehoa, purista jokaista kohtaa ja sitten päästä ihan rennoksi. Opi huomaamaan mikä ero on jännittyneellä ja rentoutuneella keholla. Anna mielen vaeltaa ja sekin rentoutuu. Opi rentoutumaan TIETOISESTI, se on eri asia kuin nukahtaa.


3. VENYTTELE KEHOA

Tee pitkiä syviä venytyksiä. Viivy asennoissa ja hengitä syvään. Vie kudoksiin tilaa ja anna kehon venyä.


4. OLE HILJAA

Opettele olemaan hiljaa. OLE itsesi kanssa hiljaa tekemättä mitään. Havainnoi mitä sinussa tapahtuu. (Hiljaa oleminen näpräämättä kännykkää, kynsiä, hiuksia tai muuta vastaavaa voi olla yllättävän haastavaa! 😁 ) Hengityksen laskeminen tai jonkun mantran (kuten SAT (sisäänhengityksellä) NAM (uloshengityksellä) ) lausuminen mielessä auttaa! Kokeile!


5. ANNA AJATUSTEN VIRRATA VAPAINA

Mielen tehtävä on tuottaa koko ajan uusia ajatuksia. Ajatuksia tulee noin 1000 sekunnissa ja vaikka suurin osa niistä on tiedostamattomia, on pää koko ajan täynnä erilaisia ajatuksia. Katso ajatuksia. Kuuntele niitä. Huomaa millaisia ajatuksia päässä on. Vie kaikki huomio ajatuksiin. Ja sitten päästä irti. 

Anna ajatusten mennä ja siirrä huomio hengitykseen. Ajatukset muuttuvat koko ajan ja pidä virta vapaana huomioimalla hengitystä. Ja aina kun takerrut johonkin, palautat lempeästi huomion takaisin hengitykseen. Huomaa, että et ole sama kuin ajatukset. Tuo tilaa sinun ja ajatusten väliin.


6. OLE LEMPEÄ JA ARMOLLINEN ITSEÄSI KOHTAAN

Mihin sinulla on kiire? Anna sinulle aikaa opetella rentoutta. Ole lempeä sinulle. Ole itsesi paras ystävä. Ota toisilta ihmisiltä vastaan apua. Anna toisten koskettaa sinua. Toisen ihmisen kosketus on ravitsevaa ja hoitavaa. Hoida itseäsi.



Aloita pienestä. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Haasta sopivasti ja anna armoa. Älä tee joogasta, rentoutumisesta tai itsesi kehittämisestä suorittamista. Se ei ole yksi vaatimus lisää itseäsi kohtaan. Kulje asteittain syvemmälle ja anna keholle aikaa sopeutua. Se ottaa aikaa. Mitä enemmän kehossa ja mielessä on kireyttä, stressiä ja jännitteitä, sitä enemmän tarvitset aikaa. Ole rehellinen. Ja lempeä. 

Sinulla, ja vain yksin sinulla, on vastuu hyvinvoinnistasi. Ota ensimmäinen askel ja hyppää! Elämä ottaa kyllä kopin! 💗


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolme myyttiä joogasta

🧡  JOOGA ON KANKEILLE PINNALLISESTI HENGITTÄVILLE LEVOTTOMILLE MIELILLE 🧡 1. Jooga ei sovellu kankeille Täysin väärin! Mitä kankeampi, sen parempi! Jooga avaa kehoa, lisää energian virtausta ja soveltuu sen vuoksi ERINOMAISESTI juuri kankeille! Erityisesti yin-jooga, joka avaa kehoa staattisissa asennoissa sekä perinteinen hathajooga, Sanmayan tiistain ja keskiviikon hathatunnit soveltuvat todella hyvin juuri kankeille!! Itse asiassa on niin, että yliliikkuvuus on riski harjoituksessa, rajattomuus ei kaipaa lisää joustavuutta, vaan rajoja ja voimaa. Yliliikkuvuuden kanssa tulee herkemmin vahinkoa. Jos olet yliliikkuva, ole varovainen ja tee vähemmän kuin raajat joustaisivat! 2. En pysty joogata kun mieli on niin levoton Kaikkien mieli on levoton! Mitä levottomampi mieli, mitä aktiivisempi keho, sen enemmän joogasta hyödyt! Haasta itseäsi pysähtymään tai aloita aktiivisista ja vahvoista joogamuodoista, joissa "ei vain makoilla" vaan joissa käytetään j

Miksi vahvistava jooga tekee hyvää selälle, päälle ja jaloille?!

Vahvistava jooga apuna kehon fyysisiin haasteisiin Päätä särkee? Hartiat ja selkä huutaa ja takareidet ovat tukossa? On tyypillistä, että odotamme fyysisten oireiden ilmaantumista kehoon ennen kuin alamme hoitamaan sitä. Emme aina osaa pitää huolta kehostamme silloin kun kaikki tuntuu olevan hyvin. Fyysiset oireet kuten kehon jäykkyys, heikkous ja erilaiset kiputilat saavat jossain vaiheessa heräämään - voisiko tilanne olla toisin? Olisiko aika ottaa asia omiin käsiin? Jooga kuulostaa jonkun korvaan liian mystiseltä ja toiselle liian tylsältä ja hitaalta. Kolmas ajattelee joogan olevan itsensä ulottumattomissa; ”joogaan voivat mennä vain laihat, notkeat ja lahjakkaat.” Onneksi jooga on trendin lailla noussut suuremman yleisön tietoisuuteen ja moni lähteekin kokeilemaan joogaa toiveissa saada kehon oireet hallintaan. Kaikki jooga on hyvästä ja jokaiselle löytyy se oma tyyli. Eri tyylien kokeilu ja sekoitus voi tuoda paljon hyvää, kun oppii sekä rentoutumaan että h

3 SYYTÄ HARJOITTAA JOOGAA STRESSAANTUNEENA

3 syytä miksi jooga on stressaantuneelle sopivin harrastus! Stressaantuneena keho on ylivirittäytyneessä tilassa. Stressihormonipitoisuudet eli adrenaliini ja kortisolitasot ovat korkealla ja kehossa on jatkuva valmiustila. Mieli on kuormittunut ja ajatukset pyörivät kehää tai jumittavat jossain stressipiikin aktivoivassa asiassa. On vaikea pysähtyä, levätä ja rentoutua. Keho ei yksinkertaisesti osaa eikä mieli pysty löysäämään. Miksi jooga soveltuu erityisen hyvin tälläisessä kohdassa elämää? 1. Joogassa tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia Jooga on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä, jossa kehoa käytetään mielen rauhoittamiseen ja sisäisen tasapainon kehittymiseen. Joogassa viivytään tietyissä asennoissa ja annetaan kehon hellittää. Luodaan kehoon olosuhteet, jossa se asteittain helittää ja rentotutuu yhä syvemmin. Aluksi on tavallista, että mieli harraa vastaan, se kulkee omia polkujaan työpaikan ja Prisman kassajonon välillä. Mieli ei halua löysätä, koska se