Siirry pääsisältöön

Joogaa modernille ihmiselle

Mihin joogaa tarvitaan modernissa ajassa?



JATKUVA KIIRE


Monen meidän haasteena on jatkuva kiireen tuntu elämässä. Tuntuu että aika ei riitä mihinkään ja koko ajan on oltava menossa. On työt, lasten harrastukset, omat harrastuksen ja lemmikkien harrastukset. On ulkopuolelta tulevat odotukset ja vaatimukset, jotka puristavat ja pakottavat pysymään liikkeessä. Täytyy olla deadlineissä, tavoitteissa ja uusimpien tuulien aallonharjalla. Täytyy näyttää hyvältä, kuulostaa fiksulta ja menestyä toiminnassa.

Jonnekin sinne välimaastoon tai kaikkien näiden taakse, jää pienen pieni ihminen, jolla on tarpeita ja ihan omanlainen suunnitelma elämän varalle. Mikä se on? Oletko huomannut? Oletko kysynyt? Oletko pysähtynyt kuuntelemaan?


PYSÄHTYMINEN LUVAN KANSSA


Ainakin itselleni se on kaiken menon ja meiningin keskellä mahdotonta! On kerta kaikkiaan kaiken muun lisäksi liikaa, että juostessani paikasta toiseen pysähtyisin samalla kuuntelemaan mitähän meikäläisen kropalle ja päälle mahtaa kuulua? Oonkohan nyt oikealla polulla vai täysin kateissa? Ei kuule, kuulu vastausta vaikka kysyisi!

Tarvitsen paikan ja tilan pysähtymiselle. Tarvitsen ohjausta siihen, että joku toinen auttaa minua rentoutumaan ja hellittämään. Tarvitsen ohjausta huomatakseni jotain muutakin kuin mielen jatkuvan pöpötyksen. Tarvitsen apua ajatusluuppien katkaisemiselle. Tarvitsen tilaa ja itseäni mutta en osaa olla itseni kanssa ellen ota siihen tarkoituksella aikaa. Niinpä käyn joogatunneilla. Niinpä teen harjoitusta kotona. Otan sille aikaa ja priorisoin sen kalenterista, koska muuten elämäni on kaaosta jossa on tukalaa olla!


TEHOKASTA PALAUTUMISTA

Kun elämänrytmi on nopea, tehokas ja tuottava, silloin tarvitsee vastapainoksi tehokasta palautumista. Palautumisesta tulee tehokasta kun joku toinen ottaa sen ohjat, sanoo milloin mitäkin tehdään. Siinä saa kokea antautumista, vihdoin saa luvan kanssa vain olla.

Ohjatut joogatunnit on rakennettu tietyllä tavalla, jossa tuhansien vuosien takaiset asennot toistuvat ja liikkuvat muodosta toiseen. Ohjattu joogaharjoitus ei koskaan ole mikään summan mutikassa luotu jumppa. Sen tarkoitus ja tavoite on kuljettaa hajaannuksen tilasta olemisen ja vastaanottamisen tilaan. Lähelle omaa keskusta. Sen tarkoitus on kokea itseään.


JOOGA SYNTYY ARJESSA


Sen vuoksi jooga on niin tehokas tuki palautumiselle ja jaksamiselle. Säännöllinen pysähtyminen ja kehon kuunteleminen siirtyvät vähitellen osaksi arkea. Jonain päivänä juostessani kellon perässä saatan kesken kaiken muistaa hengittää. Sitä on jooga arjessa. Pieniä hetkiä itsesi kanssa. Ne rakentavat kestävää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sitä moderni-ihminen tässä ajassa tarvitsee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3 SYYTÄ HARJOITTAA JOOGAA STRESSAANTUNEENA

3 syytä miksi jooga on stressaantuneelle sopivin harrastus! Stressaantuneena keho on ylivirittäytyneessä tilassa. Stressihormonipitoisuudet eli adrenaliini ja kortisolitasot ovat korkealla ja kehossa on jatkuva valmiustila. Mieli on kuormittunut ja ajatukset pyörivät kehää tai jumittavat jossain stressipiikin aktivoivassa asiassa. On vaikea pysähtyä, levätä ja rentoutua. Keho ei yksinkertaisesti osaa eikä mieli pysty löysäämään. Miksi jooga soveltuu erityisen hyvin tälläisessä kohdassa elämää? 1. Joogassa tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia Jooga on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä, jossa kehoa käytetään mielen rauhoittamiseen ja sisäisen tasapainon kehittymiseen. Joogassa viivytään tietyissä asennoissa ja annetaan kehon hellittää. Luodaan kehoon olosuhteet, jossa se asteittain helittää ja rentotutuu yhä syvemmin. Aluksi on tavallista, että mieli harraa vastaan, se kulkee omia polkujaan työpaikan ja Prisman kassajonon välillä. Mieli ei halua löysätä, koska se ...

Kundaliinijoogan ja meditaation hyötyjä

KUNDALIINIJOOGAN JA MEDITAATION HYÖTYJÄ Vuonna 2006 odottaessani ensimmäistä lastani, olin 22-vuotias ja sisältä ihan rikki. Olin ahdistunut, pihalla itseni kanssa, superkiireinen ja elämän hallinta hukassa. Käytin päihteitä ja kärsin syömisongelmista, mässäilin ja oksentelin. Raskauden myötä halusin alkaa voimaan paremmin. Päätin kokeilla joogaa, koska oletin sen olevan riittävän helppoa ja kevyttä liikuntaa. Ensimmäisestä tunnista lähtien joku sisällä kolahti. Olen harjoittanut joogaa säännöllisesti vuodesta 2006 saakka. Ensimmäiset kahdeksan vuotta opiskelin budhahalaiseen perinteeseen pohjautuvaa hathajoogaa Jon Kabat-Zinnin metodeilla sekä Suomen joogaliiton opettamana. Opin paljon itsestäni ja mielen tasapainosta. Löysin yhteyden hengitykseeni ja opin päästämään irti mielessä pyörivistä ajatuksista. Opin ottamaan rennommin ja arvostamaan fyysistä kehoani. Opin ehkä hitusen itsekin arvostamista ja myötätuntoa itseäni kohtaan. Edelliset kuusi vuotta olen aktiivises...

Miksi jooga auttaa fyysiseen kipuun?

Kolme syytä miksi rentouttava jooga auttaa fyysisissä kivuissa? Arkielämä haastaa kehoamme. Yksipuolinen liikunta, toistuvat liikeradat, virheasennot ja levon puute vaikuttavat fyysiseen kehoomme, jolloin keho jäykistyy ja saatamme kehittää erilaisia kiputiloja. Niska jumittaa, selkään sattuu, hengitys ei pääse kulkemaan vapaasti. Kun keho alkaa kokea kipua, mielikin alkaa jäykistyä, ja on entistä hankalampi rentoutua. Välttelemme kivun kokemusta, ja keho jäykistyy lisää. Kehä on valmis, ja kipu lisääntyy, vaikka me vain haluaisimme parantua kivusta. MITEN JOOGA VOI AUTTAA? 1. Jooga rentouttaa sekä kehoa että mieltä. Me olemme kokonaisuus, kehomme ja mielemme yhdistyvät toisiinsa hengityksen avulla. Rentouttavassa joogassa pyritään rentouttamaan keho, mieli ja hengitys. Kun muutamme yhtä näistä kolmesta, kaksi muuta muuttuu myös. Kehä on valmis, rentous lisääntyy kokonaisvaltaisesti. Kun hengitys pitenee, hermosto rauhoittuu. Keho rentoutuu ja mieli tyyntyy. Kun keho...